Ma 2018 október 16. kedd, Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek

A RETÖRKI megjelent kötetei és munkatársainak publikációi 2013-2018

E-mail Nyomtatás PDF

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum legfontosabb feladatai között tartja számon a dokumentumok feldolgozását, elemzését és nyilvánossá tételét. Ehhez az okokat feltáró, a miértekre választ kereső tudományos kutatómunka kell.

Tovább
 

Pogácsák a professzortól - Egy iskola jelentkezik: tanulmányok M. Kiss Sándor tiszteletére

E-mail Nyomtatás PDF

Utak a Teleki térről címmel a Retörki-könyvek 34. megjelent darabja a maga nemében sajátos tanulmánykötet. Szekér Nóra, Kávássy János és Nagymihály Zoltán összeállításában 25 fiatal történész munkái – esszék és tanulmányok – kerültek a sorozatszerkesztő Bíró Zoltán asztalára és a tisztelt olvasó kezébe. Érdemes áttekintetünk, ki ez a 25 alkotó, és mi (ki) kapcsolja őket össze.

Tovább
 

Lakitelek értékei kiállítás augusztusban a Népfőiskolán

E-mail Nyomtatás PDF

Augusztus 25-én szombaton nyitják meg a Lakitelek Népfőiskolán a Hungarikumok, helyi értékek című kiállítást. A tíz esztendővel ezelőtti kiállításhoz hasonlóan a helyi értékeket mutatják be, az Értékmentő Emlékezet című könyv, valamint a helyi értéktárba bekerült és várományos értékek kiegészítésével.

Tovább
 

Évről évre nő az érdeklődés a bugaci törzsi gyűlés iránt

E-mail Nyomtatás PDF

Egyebek mellett hagyományőrző seregszemle és a hun–avar–magyar örökséget bemutatókiállítások is láthatók majd a Lezsák Sándor fővédnökségével tartandó Kurultajon.

Tovább
 

Alföldi táncokat tanultak a gyerekek

E-mail Nyomtatás PDF

Nyárádmagyarósi és kalotaszegi táncokat tanultak a gyerekek a kecskeméti Hírös Tanoda néptánctáborában, melynek ezúttal a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Az 52 táncos és felkészítőik Lezsák Sándorné Sütő Gabriella meghívására érkeztek a népfőiskolára.

Tovább
 

Zenével erősítik az összetartozást

E-mail Nyomtatás PDF

A négy éve alakult Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar tartott táborzáró koncertet a napokban a Lakitelek Népfőiskolán. A fúvószenekar, amely a Kárpát-medencében élő magyar ajkú, zenét tanuló, zenét művelő fiatalokból szerveződött, idén negyedik alkalommal rendezte meg a nyári zenei táborát, ezúttal 54 résztvevővel a népfőiskolán.

Tovább
 

Rejtő Jenő a II. lakiteleki karikatúra-alkotótáborban

E-mail Nyomtatás PDF

Tavaly már hírt adtunk róla, hogy a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány egyhetes karikatúra-alkotótábort szervezett, kifejezetten hagyományteremtő szándékkal.

Tovább
 

Csöndes demonstráció volt az 1988-as Erdély-tüntetés a Hősök terén

E-mail Nyomtatás PDF

A falurombolás csak címszó volt, hogy az Erdély-tüntetés résztvevői kinyilvánítsák a határon túli magyarok iránt érzett közösségi érzésüket, azt, hogy őket a nemzet részének tekintik – mondta Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (Retörki) csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén az 1988-as Erdély-tüntetésről szóló kiadvány bemutatóján.

Tovább
 

„Átkelés a Rubiconon – 30 éves az Erdély-tüntetés” - A Rendszerváltó Archívum 2018/2-es száma

E-mail Nyomtatás PDF

A folyóirat júniusi száma a harminc éves évforduló apropóján a romániai falurombolás ellen szervezett tüntetéssel, valamint a romániai rendszerváltással foglalkozik. A legújabb számban Kiss Gy. Csabával és Zétényi Zsolttal érintik a tüntetés szervezésének hátterét, szóba kerül továbbá a romániai átmenet és a Securitate összefonódása, valamint megemlékeznek a trianoni békediktátumról is.

Tovább
 

Lezsák Sándor: A helyi értékek megőrzése a nemzetközösség építésének záloga

E-mail Nyomtatás PDF

A VI. Martosi Szabadegyetem vendége volt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, aki a harminc évvel ezelőtti lakiteleki találkozóról és a rendszerváltás mozzanatairól beszélt. Az előadást követően a Felvidék.ma kérdéseire közösségeinkről, az összetartozásról és a felvidéki viszonyokról mondta el véleményét.

Tovább
 


6. oldal / 174

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Október >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink