Ma 2018 október 20. szombat, Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Balogh Géza Attila: A rendszerváltáskori privatizációs hullám hatásai a selypi cukorgyár tükrében
E-mail Nyomtatás PDF

"Lőrinci lakosként, és lokálpatrióta egyetemistaként folyamatosan igyekszem megismerni szűkebb hazám történelmét, az egykori község, majd nagyközség gazdasági-társadalmi hátterét. Ez a motiváció sarkallt arra, hogy eme tanulmány keretein belül a város északi részével, Selyppel foglalkozzam.A gyár, amely átvészelte a két világháborút, amit a negyvenes évek végén államosítottak, s az 1960-as, 1970-es években fénykorát élte, de még a rendszerváltáskor is biztos, kiszámítható munkahelynek számított, 1991 nyarán került francia kézre. Ekkor még nem sokan tudták a Beghin-Say nevű cég céljait a megszerzett cukorgyárakkal kapcsolatban, az évtized második felére azonban nyilvánvaló volt: előbb vagy utóbb bezárják a selypi gyárat. Erre 1998 végén került sor. Nőtt a munkanélküliség, több, mint száz család megélhetése került veszélybe, hiszen nem csak lőrinciek, hanem környéki lakosok is dolgoztak a gyárban. A következőkben a privatizáció módját, okát és következményét igyekszem feltárni." (részlet)

Balogh Géza Attila II. helyezést ért el a X. Fiatal Politológusok Találkozóján megtartott előadásával. A teljes dolgozat elérhető a FIPOLIT oldalán.


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Október >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink