Ma 2018 október 19. péntek, Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Lepkékről és emlékekről – Agócs Sándor bemutatta legújabb kötetét
E-mail Nyomtatás PDF

Agócs Sándor többnyire mások írásművei fölött bábáskodik. Székesfehérváron azonban legújabb saját verseskötetét mutatta be. Lepkék a könyvtárszobában – e talányos címet kapta Agócs Sándor legfrissebb kötete, amelyet a Királykút Emlékházban mutatott be a minap, Bakonyi István irodalomtörténész.A szerző jánoshalmi származású, de életében fontos szerepet játszik Kecskemét, ahol iskoláit végezte. Korán el kellett szakadnia a szülői háztól, csak hétvégente jártak haza lánytestvérével, s szüleik – különösen édesanyja – erősen hiányolták a gyerekeket, akiknek ugyancsak nehéz volt megbirkózni az elszakadás érzésével.

Mindezt már a könyvbemutatóhoz kapcsolódó beszélgetésen tudhattuk meg Agócs Sándortól, aki több ponton is kötődik az alföldi városhoz. Például; Kecskeméten dolgozott építőipari technikusként, a házgyárban, s az ottani irodalmi önképző körben találkozott először Lezsák Sándorral, akivel tartós szakmai és baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Később például, az 1980-as években együtt járták az országot. Kiállításmegnyitókon, egyéb kulturális rendezvényeken szerepeltek. Agócs sokszor vett részt lakiteleki irodalmi rendezvényeken is, s ez így együtt megalapozta későbbi írói pályafutását.

Verseit 1980-tól kezdte publikálni folyóiratokban, és antológiákban is megjelent. Az 1992-es év mérföldkő volt a szakmai életében, mert ekkor lett a lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezetője, felelős szerkesztője. Azóta körülbelül 250 könyv készült el náluk, ezek kivonatát most egy kis méretű antológiában láthatjuk. Az esten ezt is bemutatták, valamint szó esett Agócs Sándor édesanyjának könyvéről, amely szintén náluk jelent meg. Az idős hölgy fia ösztönzésére írta meg Minden ide köt címmel visszaemlékezéseit. Vall például arról, milyen rosszul érintette két gyermekének távolléte, s arról, hogy a szocializmus miként szakította szét a családot.

Agócs Sándor tehát számos kiadvány fölött bábáskodott, így saját írói munkássága némiképpen háttérbe szorult. Szeretne is elvonulni vagy egy hónapra alkotni, mondjuk a tenger mellé, ám ez a kiadóvezetői feladatok mellett nem lehetséges – árulta el az esten. Így, az időhiány okán lehet az is, hogy eddig viszonylag kevés saját kötete jelent meg, a Lepkék a könyvtárszobában a negyedik. Ezt szülei emlékének szentelte, szép szavakkal szólva a családi kapcsolatokról. Ugyanakkor a közélet napi témái sem maradtak ki a kötetből, amelyet Bakonyi István a hűség és a sorsvállalás dokumentumának nevezett. Könnyedebb versekre is van azonban példa, a felolvasások során elhangzott egy szókimondó, frappáns születésnapi köszöntő is.

feol.hu


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Október >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink