Ma 2018 június 22. péntek, Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Befejeződött a Kunság I. Kollégium értékfeltáró munkája
E-mail Nyomtatás PDF

Mintegy 60 fiatal kutatta a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kiskunfélegyháza és környékének helyi értékeit, munkájuk eredményét összegezték szeptember 9-én a Népfőiskola Kölcsey Házában tartott zárókonferencián. Hamarosan kötetben jelennek meg a Kunság értékei.A rendezvényen a közel egy éves munka eredményét mutatták be a Kölcsey Házban, amely zsúfolásig megtelt a vizsgált települések lakóival és kutatókkal egyaránt.

A kutató munkában nagy segítséget nyújtott Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, a Kunság I. Kollégium szakmai vezetője. A feltárás lebonyolításának technikai szervezője Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja volt.

A konferenciát a lakiteleki helyi érték Kösöntyű Néptánccsoport tánca nyitotta meg, majd az egyes csoportok képviselői bemutatták Csongrád-Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek, Nyárlőrinc, Pálmonostora, Petőfiszállás, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug, Tiszakécske, valamint Városföld épített és természeti értékeit, majd SWOT analízissel a települések erősségeit és gyengeségeit, illetve jövőbeli lehetőségeit és veszélyeit.

A szünetet követően a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport fiataljai táncoltak a színpadon, ezt követően ismét a kutatók emelkedtek szólásra: prezentáció keretében mutatták be a vizsgált települések értékőrzőit, elismert személyiségeit. A kutatás során a fiatalok törekedtek olyan embereket is felkeresni, aki őrzik a helyi hagyományokat, ismerik nagyszüleik történeteit, a településen egyedit alkotnak, vagy gyűjtenek.

Zárszóként előbb Mészáros Márta, a kollégium szakmai vezetője köszönte meg a kutatók munkáját, valamint az kutatott személyek együttműködését. Mint mondta, nagyon gazdag kutatási anyag készült a települések értékeiből, melyeknek csak töredéke tudott a zárókonferencián megjelenni. Ezt tudja pótolni majd a Kunság értékeit bemutató kötet, mely hamarosan el fog készülni DVD melléklettel.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja arról is szólt, hogy a külhoni magyar értékfeltáró kollégiumok munkája mellett fontos a hazai értékek kutatása is. Ennek első állomása volt a Kunság I. Kollégium, ami mellett dolgozik a Kisvárda Kollégium és a Vasvár Kollégium is. Elmondta: további értékfeltáró kollégiumok várhatók határon belül és a külhonban is.

A Kunság I. Kollégium értékfeltáró munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.

Varga Zoltán

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Június >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink