Ma 2018 július 22. vasárnap, Magdolna napja van. Holnap Lenke napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a Népfőiskolán készül új lemezének felvételére
E-mail Nyomtatás PDF

Ezen a héten a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a Népfőiskolán készül új lemezének felvételére, amelyet Kecskeméten és Szentkirályon rögzítenek a hétvégén.A kórus a viszontagságos időket túlélve ma is a felvidéki zenei élet középpontjában áll rendületlenül, és viszi tovább Vass Lajos örökségét.

A Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara néven a kórus a szocializmus legkeményebb éveiben alakult Nyitrán, 1964 novemberében.

Szíjjártó Jenő, felvidéki magyar zeneszerző másfél évtizeden át harcolt azért, hogy a szlovákiai magyar karnagyoknak legyen egy műhelye, ahol szakemberek segítségével fejlődni és tanulni tudnak. Az első világháborút követően a kitelepítések és deportálások után elsőként a kántortanítókat távolították el a felvidéki magyarság éléről. Gyakorlatilag lefejezték a kórusmozgalmat – fogalmazott Horváth Géza krónikás, aki majdnem a kezdetektől tagja a kórusnak, majd nagy lelkesedéssel folytatta: éppen ezért volt olyan fontos karnagyképzőket szervezni.

Tőle tudom, hogy Szíjjártó Jenő szervezte meg ezt az úgynevezett műhelykórust, amelynek ő lett az első művészeti vezetője is. Nagyon rövid idő elteltével az akkori politikai helyzet miatt távoznia kellett a kórus éléről. Viszont egy csodálatos találkozásnak köszönhetően a következő év elején az akkor több mint 100 tagot számláló kórus művészi fejlesztését vendégkarnagyként Vass Lajos kezdte meg Janda Iván művészeti vezetővel közösen.

Mi tapasztaltuk azt, hogy nagyon nagy szükség van a magyarországi vendégkarnagyokra – mondta Horváth Géza, majd hozzátette, hogy Felvidéken is vannak nagyon jó karnagyok, viszont a magyarországi vendégkarnagyok által közvetlen kapcsolatot tudtak kialakítani Magyarországgal. Így korszakonként keresték a vendégkarnagyokat, akik havonta egyszer Felvidékre utaztak, hozták a tarsolyukban szeretetüket, és legkedveltebb kórusműveiket.

Hát így alakult ki az a hagyomány, ami a mai napig is tart, hogy a kórusnak két karnagya van: egy felvidéki művészeti vezető és egy magyarországi vendégkarnagy. Ma Józsa Mónika végzi a művészeti vezető feladatait, Stauróczky Balázs, a pécsi karmester pedig a vendégkarnagy szerepét tölti be.

A kórus számos külföldi turnén, fesztiválon és versenyen vett részt, és mindenhonnan komoly díjakkal, elismerésekkel tért haza. Természetesen a hazai rendezvényekre is folyamatosan érkeznek meghívások. Anno még maga Kodály Zoltán is meghallgatta a fiatal kórus szereplését a budapesti Zeneakadémián, emlékeznek vissza azok a tagok, akik még Vass Lajos keze alatt kezdték meg énektudásukat csiszolgatni a kórusban.

Súlyos betegség után 1992. november 6-án elhunyt Vass Lajos. Halála után vette fel a nevét a kórus.

Azóta is számos fellépésen vannak túl, neves művészeti vezetők és vendégkarnagyok mentorálasával ma is rengeteg koncertet tartanak. Munkásságuk elismeréseként kitüntetésekkel is díjazták tevékenységüket.

A kórus tagjai nagyrészt szlovákiai magyar pedagógusok, akik műsoruk gyakorlásához havonta egy alkalommal találkoznak.

Józsa Mónika 2006 nyarán vette át Janda Ivántól a művészeti vezető feladatait. Elmondása szerint minden karnagy új szellemiséget, új lendületet hozott magával, amely által mindig megújult a kórus. Természetesen – ahogy Józsa Mónika nevezte – Lajos bácsi kemény alapot épített a kezdetekben, amely által könnyebb volt fejlődni. Elhozta Kodály Zoltán szellemiségét közénk, és ezt mi igyekszünk tovább vinni – mondta a művészeti vezető.

Vass Lajos a felvidéki magyarság szellemi képviselőjének tartotta ezt a kórust – mesélte Józsa Mónika, majd hozzátette, hogy ma is minden erejükkel azon vannak, hogy tovább vigyék Vass Lajos örökségét, és bebizonyítsák, mekkora erő rejlik a Felvidéki magyarságban.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Július >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink