Ma 2018 május 28. hétfő, Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Nagyböjti és nagypénteki gondolatok Szeged-Csanád megyéspüspökétől
E-mail Nyomtatás PDF

Egyrészt megdöbbentő, másrészt a társadalom állapotáról árulkodó az a saját hagyományainkra, gyökereinkre, így identitásunkra vonatkozó tudatlanság, mellyel a most kezdődő nagyböjt kapcsán találkozhatunk a médiában – írja gondolataiban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.Egy olyan társadalomban, amely magát európainak vallja, nagypéntekkel kapcsolatban például – mely esetleg munkaszüneti nappá válhat – sokan azt gondolják, hogy a kérdés csupán annyi: legyen-e egy nappal még hosszabb a húsvéti munkaszüneti napok száma. És felvetik, hogy érdemesebb lenne inkább a karácsonyi munkaszüneti napok számát növelni. Az fel sem merül bennük, hogy más lenne az indíték: hogy tudniillik nagypéntek egy olyan ember halálának ez emléknapja, aki Magyarországon ma is milliók részéről enyhén szólva tiszteletnek örvend. Akik a saját (európai és magyar) identitásukkal kapcsolatban ilyen tudatlanságban szenvednek, azok valószínűleg tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy például a muszlim világ számára mit jelent a Ramadán, de gőzük sincs arról, hogy mit jelent a kereszténység számára a nagyböjt. Ebben azonban mi, hívő emberek is hibásak vagyunk, hisz ez a Húsvét előtti negyven nap üres, nem tudatosított, évente ismétlődő szokássá vált.

Még a „vasárnapi” keresztények között is sokan úgy gondolják, hogy ilyenkor, nagyböjt idején az elvárás szerint többet kellene foglalkoznunk gyarlóságainkkal, bűneinkkel, bűnbánattal, gyónással, böjtöléssel és mindez rossz hangulatot, bűntudatot, lehangoló depressziót jelent. Pedig valójában pont a fordítottjáról van szó. Éppen azzal szembesülhetünk ilyenkor fokozottan, hogy bár tökéletlen, gyarló, bűnös emberek vagyunk, Isten végtelen szeretete és irgalma szükségszerűen mindig nagyobb, mint az egyes ember és az egész emberiség bűne, gonoszsága. Az őszinte önvizsgálat, a realitás megvallása nemhogy lehangolna, hanem éppen hogy igazi örömre és hálára indíthat bennünket. Életünk megújulása, új lendülethez jutása, magasabb szintre emelése, amit ez az időszak sajátosan is lehetővé tesz számunkra a valódi boldogság forrása. Mindezt nemcsak úgy magától, szokásból, automatikusan tapasztalhatjuk meg, hanem tudatosan tennünk is kell érte. Jézus, a szentírás és az egyház által három teendőt ajánl eszközként figyelmükbe ilyenkor különösen is: az imát, a böjtöt és az alamizsnaosztást. A valódi imádság, annak legkülönbözőbb formái által segít megújítani, megerősíteni, személyesebbé tenni kapcsolatunkat Istennel. Ez a kapcsolat tesz bennünket leginkább emberré, ennek hiánya pedig embertelenné.

A böjt mindaz, amit tudatosan teszünk annak érdekében, hogy egyre könnyebben bizonyítani tudjuk első sorban magunk számára, hogy nemcsak ösztöneink irányítanak bennünket, mint az egyébként Isten csodálatos teremtményeit, „társainkat” a természetben, az állatokat, hanem szellemi, lelki, értelmi, erkölcsi érzékkel rendelkező képességeink, melyeket megtanultunk helyesen használni. A harmadik eszköz, az alamizsnaosztás ma már avítt, idejétmúlt kifejezésnek tűnik. Tartalma azonban mindenkor alkalmazandó, ma éppen úgy hívhatnánk, hogy tevékeny társadalmi szolidaritás. Az egyetemes emberi kapcsolatok hálózatának javítása azáltal, hogy szűkös önérdektől vagy egyéni rokonszenvtől függetlenül lehetőségeimhez mérten akár áldozatok árán is adok vagy teszek valamit, bármit egy bármilyen nehézségtől, bajtól, szenvedéstől sújtott embertársam javára.

Ezzel nem én veszítek bármit is, vagy leszek kevesebb bármivel is, hanem ez az egyetlen útja annak, hogy valódi emberségben, és így boldogságban is gazdagodjak. Ezt a Jézus által az evangéliumban ajánlott három tevékenységet: az imát, a böjtöt és a rászoruló embertárs megsegítését az egész évben, de különösen is a nagyböjti időszakban az Egyház a liturgiában, karitatív és egyéb tevékenységével minden tagja: mindannyiunk nevében végzi. De a lényeg éppen az, ha valóban keresztények, Krisztus-hívők, Krisztus követői vagyunk, akkor saját környezetünkben, saját életünkben, saját mikrovilágunkban nekünk is ezt kell tennünk szerényen, akár észrevétlenül is, amint azt Jézus ajánlja.

Megéri, mert feltámadásának, végső győzelmének előízét, örömét biztosítja számunkra már most.

Kiss-Rigó László
szeged-csanádi megyéspüspök

Toronyirány


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Május >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink