Ma 2018 május 28. hétfő, Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


IX. Tőserdő Gombfoci Kupa a Népfőiskolán
E-mail Nyomtatás PDF


A Lakiteleki Népfőiskolán a hétvégén rendezték meg a IX. Tőserdő Gombfoci Kupát. A mezőny összetétele rendkívül erős volt. A gombfocit sokan hazai találmánynak tartják, talán éppen ezért is olyan jók a magyarok ebben a sportágban.

Ha a gombfoci kifejezést hallják, sokakban, főleg az idősebb korosztályban felélednek az emlékek. Azok az évek jutnak eszükbe, amikor még nem volt internetes vagy számítógépes játék, hanem a meglévő tárgyakat használva közösen töltötték idejüket, együtt találtak ki különféle játékot. Például a gombfocit, amelyhez egyszerű gombokat használtak. Ma már természetesen a gombokat műanyag játékfigurák váltották fel, az évek alatt sokat fejlődött ez a játék. Világszerte ismertté vált a gombfoci – modernebb nevén a szektorlabda.

A Tőserdő Kupát 2007-ben Mészáros Csaba indította útjára – mondta el Nagy Sándor, a Nemzeti Fórum alelnöke, a kupa egyik szervezője. Tőle azt is megtudtuk, hogy ebben a játékban a les kivételével valamennyi futball “paragrafus” megtalálható. A mérkőzést két versenyző játssza egy hordozható, 120×180 centiméteres pályán, amely – természetesen – kísértetiesen hasonlít a valódi futballpályához.

Nagy Sándor azt is hangsúlyozta, hogy ez a játék a futball, a sakk és a snooker biliárd legérdekesebb tulajdonságait ötvözi.

Egy elmélet szerint az 1900-as évek elején a futballmérkőzések előtti felkészülésen az edzők egy kis táblán mutatták meg az utasításaikat. Ebből fejlődött ki később a szektorlabda.

A Tőserdő Kupa fontos mérkőzés, hiszen a magyar egyéni országos versenysorozat része. Nagy Attila, a Magyar Asztali-Labdarúgó Szövetség elnöke, a verseny szervezője tájékoztatott bennünket az eredményekről:

Idén a főverseny helyezettjei:

1. Fülöp Elemér (Komló)

2. Pákai György (Testvériség)

3. Szendrei Tibor (Komló)

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Vissza

 

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2018. Május >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink